23948sdkhjf

Nytt koncept har räddat 100 ton mat från att kastas

Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har Matsmart sålt över 400 ton varor. Uppskattningsvis en tredjedel – över 100 ton – är mat som annars skulle ha slängts.
Matsmart startade i december 2013 med den enkla idén att köpa in varor som annars skulle kastas – ofta helt i onödan – och sälja dem till konsumenter över hela Sverige via webben till rejält sänkta priser.

– Alla gillar att göra ett klipp på varor som kanske annars skulle ha slängts bara för att de har kort datum, har en utgående förpackning eller för att producenten har för lite av varan för att den ska fungera i den vanliga handeln. Samtidigt bidrar vi till att minska matsvinnet, säger Karl Andersson, vd och en av grundarna till Matsmart.

Matsmart köper in stora volymer med överskottsvaror – pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten, snacks, oliver, tandkräm och mycket annat – och säljer dem via nätet till riktigt låga priser. Maten levereras hem eller till närmaste postutlämningsställe för 99 respektive 49 kronor – just nu väljer många leveranser till sommarstugan.

Den första beställningen gjordes dagarna före jul 2013 och den innehöll bland annat tolv burkar sås och en låda lakrits. I dag är storsäljarna är skafferiprodukter som pasta, kaffe och te medan ekologiskt ökar mest. I ett köp på 500 kronor ligger ofta en besparing på 300-400 kronor.

Kunderna finns över hela Sverige. Den typiska kunden är en barnfamilj som bor i villa. Många är återkommande.

– Bäst-före-datumet är en väl tilltagen rekommendation och ett paket makaroner eller en flaska mineralvatten blir inte dåliga bara för att de når bäst-före-datum. Men en "vanlig" mataffär vill av olika skäl inte sälja dem och en stor del kommer därför att kastas eller förstöras på annat sätt, säger Karl Andersson.

Matsmart säljer felmärkta, utgående och andra överskottsvaror med 20-90 procents rabatt via nätet med leverans över hela Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078