23948sdkhjf

Ammoniakbehandling gav ingen förbättring

Resultat från en tvåårig studie utförd av BioMil AB visar att ammoniakbehandling inte ger någon förbättring av biogasutbytet för behandling av halm och våtmarksmassa.
Slutrapport ”Ammoniakförbehandling av halm och våtmarksmassa för biogasproduktion” inleddes för två år sedan med hjälp av finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning och Länsstyrelsen i Skånes Landsbygdsprogram.

Resultaten visar att ammoniakbehandling inte ger någon förbättring av biogasutbytet för de undersökta substraten. Detta trots att mycket lovande resultat hittades i utländskt publicerade studier före projektstarten.

I projektet användes injicering av koncentrerad ammoniak i gasform, vilket är en kommersiell metod för behandling av halm till foder. I tidigare utländska studier har blötläggning i mer utspädd ammoniaklösning använts (AAS), vilket kan vara en orsak till de skilda slutsatserna från projekten.

Till projektet specialdesignades labreaktorer för att kunna hantera fiberrika substrat för kontinuerliga försök. Även om ammoniakbehandling av halm inte gav upphov till mer biogas bekräftade projektet att halm kan vara ett lämpligt tilläggssubstrat för exempelvis gödselbaserade gårdsanläggningar.

Utgående från en anläggning som enbart rötar gödsel går det att öka biogasproduktionen med minst 20 procent utan att den hydrauliska uppehållstiden påverkas nämnvärt. /BioMil AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063