23948sdkhjf

Förbättrad reningsteknik ska minska utsläpp

Region Skåne har nyligen gått in med 530 000 kronor i ett projekt som ska förbättra reningstekniken av avloppsvatten och minska utsläppen i Helge å avrinningsområde och Hanöbukten. Projektet drivs av forskarna Ola Svahn och Erland Björklund vid Kristianstad Högskola.
Idag fylls våra vatten med en aldrig sinande ström av läkemedelsrester, hormoner, och hudvårdsprodukter. Ämnen som i små mängder och var för sig inte är farliga men som tillsammans kan ha en negativ påverkan på miljön, så kallad cocktaileffekt.

Sedan i maj i år är en stor pilotanläggning för filtrering av avloppsvatten genom aktivt kol och sandfilter i drift vid Osby reningsverk. Vid ett senare tillfälle är tanken att även Bromöllas reningsverk ska omfattas av projektet som drivs av Kristianstad Högskola och Krinova.

- Läkemedel är och kommer förbli ytterst viktigt för samhället, inklusive Region Skånes egen verksamhet. Nya innovativa lösningar för att minska utsläppen av läkemedelsrester och andra kemikalier kommer lyfta fram regionen som en motor i grön teknikutveckling och ha bäring på Region Skånes målsättningar om en giftfri miljö, säger Peter Askman, Miljöstrateg Hav, Kust och vatten vid Region Skåne.

Region Skåne stödjer också projektet "Morgondagens kommunala vattenrening" vid Simrishamns reningsverk. Till hösten 2015 kommer ett fullskaligt test av en ny reningsteknik att köra igång, bestående av tre extra reningslager, skivfiltrering, ozonering och slutpolering med aktivt kol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095