23948sdkhjf

Plast som underlag i framtidens vägar

Holländska företaget VolkerWessels har inlett ett projekt som syftar till att  skapa ett vägunderlag av återvunna PET-flaskor.
Tillsammans med staden Rotterdam har företaget påbörjat ett framtidsprojekt som går ut på att testa det återvunna materialet som framtidens vägunderlag, rapporterar brittiska The Guardian.

Tekniken bygger bland annat på att använda flaskor som fiskats upp från världens hav.

Fördelen med tekniken sägs vara att det blir ett snabbare och effektivare vägarbete av nya vägar. Den anses även vara betydligt miljövänligare än dagens teknik med asfalt. Materialet som sådant klarar av låga temperaturer ner till 40 minusgrader och värme upp till 80 grader. Vidare uppges livslängden för vägarna vara tre gånger längre jämfört med de traditionella asfaltsvägar som vi har idag, skriver bytbil.com.

Tillverkningstekniken uppges vara en prefabriceringsteknik där vägbanan byggs i förväg som stora klossar som sedan transporteras till platsen där vägen ska inrättas. Klossarna, eller modulerna, byggs i fabrik och är ihåliga för att kunna rymma eventuella rör och ledningar.

När i tiden vi kommer kommer att framföra våra fordon på den här typen av vägar kvarstår dock att se. Projektet befinner sig fortfarande i ett tidigt skede.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062