23948sdkhjf

Vill fördubbla textilinsamlingen till 2018

Under 2014 ökade Myrorna sin insamling av textil med 14 procent och samlar in 21 ton om dagen, enligt en ny rapport. Nu satsar Myrorna stort och lanserar målet att fördubbla insamlingen av textil till 2018.
- Vi måste börja se på ekonomi och tillväxt som cirkulär istället för linjär, och hitta nya sätt att konsumera. Genom återanvändning förlängs produkters livslängd, och belastningen på miljö och klimat minskar, säger hållbarhetschef Emma Enebog.

Svenska konsumenter slänger 70 000 ton kläder och annan textil i soporna varje år. För att nå Myrornas nya mål att fördubbla insamlingsvolymerna, ska man vara en god samarbetspartner till landets kommuner samt genom nya insmalingsmetoder. Det senaste året har bland annat 187 nya klädboxar placerats ut och samarbeten med 10 nya återvinningscentraler startats upp runt om i landet. Utöver de klassiska klädboxarna och möjlighet att lämna gåvor i butik testar Myrorna nu flera nya insamlingsmetoder, såsom samarbeten med modeföretag, fastighetsnära insamling och eventinsamling.

- Vi vill inspirera och göra det enkelt för konsumenter att återanvända och köpa mer second hand. Genom att välja en återanvänd tröja istället för en ny sparas enorma resurser. För att odla bomull till en enda t-shirt behövs 2700 liter vatten. Hur du väljer att konsumera, kan förändra samhället, säger Enebog.

Under 2014 sålde Myrorna 1,72 miljoner återanvända textilprodukter. Det sparade koldioxidutsläpp motsvarande 1741 varv runt jorden med bil.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063