23948sdkhjf

Lägre utsläpp av växthusgaser genom ny tillsats i kors föda

Holländska life science företaget DSM påstår sig ha hittat en lösning för att minska utsläppen av metangas från kossor.
Nötkreatur är en av världens största bidragsgivare av växthusgaser. Enligt amerikanska livsmedels- och jordbruksorganisationen står de för hela 14,5 procent av alla konstgjorda utsläpp av växthusgaser. Cirka 44 procent av alla utsläpp från boskap, sker i form av metan, vilket är en vanlig biprodukt vid matsmältningsprocessen hos kor och andra idisslare.

Och, menar DSM, det är framförallt när djuren rapar, som metangasen sipprar ut - snarare än via den gas som kommer från den andra änden.

Som en lösning på problemet har DSM tagit fram en pulveriserad fodertillsats som de påstår, kan minska metanutsläppen med mer än 30 procent.

Kor producerar i genomsnitt 500 liter metan per dag, där 95 procent av metanutsläppen frigörs genom rapningar, förklarar DSM på sin hemsida.

Företaget har inte i detalj angett ingredienserna i den nya tillsatsen. på hemsidan förklarar de istället att det inte är ett naturligt ämne, men "en speciellt utvecklad förening". Företaget kommer i sitt projekt att testa ämnet så att det med säkerhet uppfyller både djurens och människors säkerhet samt testa om tillsatsen bidrar till eventuella förändringar i smaken av mjölk eller kött.

Företaget hoppas kunna lansera sin produkt 2018./ CNBC news
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062