23948sdkhjf

Så påverkas organismer i förorenade områden

Ett större europeiskt samarbetsprojekt, Ibracs, har nyligen avslutats. Projektet har haft som mål att ta fram metoder för att bättre bedöma hur marklevande organismer påverkas i förorenade områden har slutförts.
Fokus har legat på enkla kemiska metoder som kan användas vid platsspecifika riskbedömningar.

Det är sedan länge känt att föroreningar binds olika hårt i olika typer av jordar och att detta påverkar den så kallade biotillgängligheten, vilket i sin tur innebär att jordar där föroreningarna binds hårt kan ha en högre total koncentration av en förorening innan situationen blir akut giftig för markorganismerna, jämfört med en jord där föroreningen binds svagare, skriver SGI som varit projektledare för Ibracs.

I projektet har parterna varit med och tagit fram två olika metoder, en för metaller och en för polycykliska aromatiska kolväten, vilka tar hänsyn till föroreningarnas biotillgänglighet. Metoderna är implementerbara redan idag.

För PAH:er baseras metodiken på det faktum att porvattenhalten är starkare kopplad till biotillgängligheten än totalhalten. För metaller bygger metodiken på att man med en så kallad isotop-utspädningsteknik kan bestämma den biotillgängliga andelen av metallerna. /SGI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093