23948sdkhjf

Klädkedja utlyser tävling om textilåtervinning

H&M och ägarfamiljens stiftelse har lanserat en tävling för att finna nya tekniker för återvinning av kläder.
Hittills har klädjätten samlat ihop samlat ihop närmare 18 000 ton avlagda textilier globalt, men det räcker inte på långa vägar.

Inom kort lanserar klädkedjan en ny typ av jeans som innehåller en blandning av nya och återvunna fiber. Dock råder det brist på tekniker som kan användas för att återvinna de olika textila materialen. Särskilt svårt är det att separera olika slags sammanvävda fiber.

I ett försök att öka takten och framkalla nya innovativa idéer har H&M:s stiftelse dragit igång den globala tävlingen The Global Change Award.

Fem vinnare kommer tillsammans att få dela på sammanlagt en miljon euro, cirka tio miljoner kronor. Hälften av pengarna fördelas av stiftelsen och resterande del av allmänheten som i februari nästa år kommer att ges möjlighet att rösta på vilken idé de tycker är bäst.

- Innovationerna kan vara allt ifrån en ny typ av fiber till förbättrade återvinningstekniker eller att redan i designskedet hitta innovativa sätt att plaggen enkelt ska kunna återvinnas, säger Malin Björne, kommunikationsansvarig på stiftelsen.

Enligt Björne är målet att få fram en cirkulär modell för klädhanteringen.

Vinnaren kommer även att få stöd att utveckla sin idé av stiftelsens partners under tävlingen, KTH innovation och konsultbolaget Accenture. Vinnarna utses av en internationell jury. /Ny teknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078