23948sdkhjf

Miljöklokare avfallshantering för Örebros villaägare

Tekniska nämnden i Örebro kommun har nu klubbat igenom beslutet om en ny och mer hållbar avfallshantering. Genom att effektivisera sorteringen kan det som tidigare kallades sopor i ännu högre grad bli en förnybar resurs.
– Det här går helt i linje med vår målsättning att öka materialåtervinningen och minska villaägarnas andel osorterat förpacknings- och tidningsmaterial i restavfallet, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör och planerare av avfallsverksamheten i Örebro.

Den nya modellen är ett samarbete mellan Örebro kommun och Eskilstuna Energi och Miljö. Eskilstuna byggde 2010 en avfallsanläggning som bygger på optisk sortering, så kallad Färgsortering, som villaägarna i Eskilstuna varit mycket nöjda med.

– Färgsorteringen gör det enklare för villaägarna samtidigt som det skapar möjlighet till en bättre och effektivare sortering på återvinningscentralen. Detta kommer leda till att sorteringsgraden även i Örebro kommun ökar väsentligt, säger Vesa Hiltula, affärsområdeschef för återvinning, Eskilstuna Energi och Miljö.

För de som bor i lägenhet har det sedan länge funnits ett väl utbyggt system av källsortering, men för boende i villor och fritidshus har ett liknande system saknats.

Nu kommer villaägare i Örebro kunna sortera sitt hushållsavfall på ett enkelt och miljöanpassat sätt. De kommer förses med plastpåsar i olika färger som de sorterar sitt avfall i och som de sedan kan slänga i sin vanliga soptunna. Allt material kommer att köras till Eskilstuna utom matavfallet som Örebro kommun själva tar hand om, på samma vis som tidigare i brun tunna.

Idag sorteras bara matavfall ut och det övriga hushållsavfallet slängs osorterat i en och samma påse. Förpackningarna av olika slag har villaägaren fått åka med till återvinningscentralen eller de återvinningsstationer som finns runt om i kommunen.

Kommunen har noggrant granskat funktionerna och effekten i det återvinningssystem som finns i Eskilstuna och har funnit att det svarar upp mot kommunens önskemål. Den redan etablerade och väl fungerande anläggningen, som finns i Eskilstuna, har stor kapacitet. Den har fått mycket uppmärksamhet och intresset är stort från flera olika håll, både i Sverige och utomlands.

– För Örebro betyder det här att man inte behöver bygga en ny, egen anläggning. Samtidigt gör detta att Örebro kommun tar ytterligare ett steg framåt i satsningen på hållbar resursanvändning med devisen ”I Örebro sorterar vi”, säger Håkan Gustafsson, kundservicechef Tekniska förvaltningen i Örebro.

Redan i november kommer de första villaägarna, 2 500 stycken, gå över till den nya hanteringen. Område för område tas sedan in i den nya modellen och ambitionen är att det ska vara genomfört fullt ut för alla villor under våren 2016. Totalt handlar det om 18 000 villor och småhus samt 2 000 fritidshus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063