23948sdkhjf

Plaståtervinningen kommer öka kraftigt till 2025

Enligt en ny studie från konsultbolaget Ecoprog, visar att upp till 300 nya sorteringsanläggningar för plastavfall kommer att tas i drift i Europa till år 2025. Detta sker mot bakgrund av ökande återvinningsnivåer i de olika länderna.
Idag har Europa cirka 1200 aktiva plastsorterings- och återvinningsanläggningar. Dock kommer denna portfölj inte vara tillräckligt stor eftersom återvinning blir allt viktigare, menar man i rapporten. Detta är anledningen till att sorteringsanläggningar med en kapacitet på 5,2 miljoner ton kommer att tas i drift 2025. Detta är en ökning med 25% och antalet anläggningar kommer att öka med cirka 300.

- Inom avfallshanteringssektorn kommer återvinning således vara den viktigaste tillväxtmarknaden under de kommande åren, säger projektchefen Marcel Siebertz.

Södra Europa har den klart största tillväxtpotentialen, enligt ecoprogs studie, Frankrike, Spanien och Italien har en del arbete att göra innan man är lika långt fram som till exempel Nederländerna, Danmark, Österrike, Sverige och Norge.

I motsats till situationen i södra och östra Europa, är dock den främsta orsaken till detta inte att man lägger allt på deponi utan det är för att man har en traditionellt stor marknadsandel av avfallsförbränning. Schweiz, till exempel, når bara en materialåtervinningsandel av plastavfall på 10%, då 90% förbränns.

- Många länder ökar sin sorteringskapacitet genom expansion av redan idriftsatta anläggningar eller tillbyggnader av befintliga verksamheter. En analys kring aktiva europeiska återvinningsanläggningar har hittills missats, fortsätter Siebertz.

Det är därför som ecoprog har samlat information om cirka 1200 plastsorterings- och återvinningsanläggningar runt om i Europa, som man sedan har analyserat och jämfört med en marknadsstudie och därigenom kunnat göra en prognos kring den framtida marknads- och tillväxtutvecklingen.

Storbritannien har de största aktiva anläggningarna med en ungefärlig kapacitet om 59 000 årston. Anledningen till detta är att separat insamling utförs genom en torr återvinningsbehållare, som inte bara inkluderar plast, utan även papper, metall och i vissa fall även glas.

Hela studien "The European Market for Plastics Sorting and Recycling" kan beställas från: www.ecoprog.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063