23948sdkhjf

Plaståtervinningen kommer öka kraftigt till 2025

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Enligt en ny studie från konsultbolaget Ecoprog, visar att upp till 300 nya sorteringsanläggningar för plastavfall kommer att tas i drift i Europa till år 2025. Detta sker mot bakgrund av ökande återvinningsnivåer i de olika länderna.

Idag har Europa cirka 1200 aktiva plastsorterings- och återvinningsanläggningar. Dock kommer denna portfölj inte vara tillräckligt stor eftersom återvinning blir allt viktigare, menar man i rapporten. Detta är anledningen till att sorteringsanläggningar med en kapacitet på 5,2 miljoner ton kommer att tas i drift 2025. Detta är en ökning med 25% och antalet anläggningar kommer att öka med cirka 300.

- Inom avfallshanteringssektorn kommer återvinning således vara den viktigaste tillväxtmarknaden under de kommande åren, säger projektchefen Marcel Siebertz.

Södra Europa har den klart största tillväxtpotentialen, enligt ecoprogs studie, Frankrike, Spanien och Italien har en del arbete att göra innan man är lika långt fram som till exempel Nederländerna, Danmark, Österrike, Sverige och Norge.

I motsats till situationen i södra och östra Europa, är dock den främsta orsaken till detta inte att man lägger allt på deponi utan det är för att man har en traditionellt stor marknadsandel av avfallsförbränning. Schweiz, till exempel, når bara en materialåtervinningsandel av plastavfall på 10%, då 90% förbränns.

- Många länder ökar sin sorteringskapacitet genom expansion av redan idriftsatta anläggningar eller tillbyggnader av befintliga verksamheter. En analys kring aktiva europeiska återvinningsanläggningar har hittills missats, fortsätter Siebertz.

Det är därför som ecoprog har samlat information om cirka 1200 plastsorterings- och återvinningsanläggningar runt om i Europa, som man sedan har analyserat och jämfört med en marknadsstudie och därigenom kunnat göra en prognos kring den framtida marknads- och tillväxtutvecklingen.

Storbritannien har de största aktiva anläggningarna med en ungefärlig kapacitet om 59 000 årston. Anledningen till detta är att separat insamling utförs genom en torr återvinningsbehållare, som inte bara inkluderar plast, utan även papper, metall och i vissa fall även glas.

Hela studien "The European Market for Plastics Sorting and Recycling" kan beställas från: www.ecoprog.com
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Tomra växlar upp i pantkampen

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Nyhetsbrev

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

Arkiv

Debatt
Kräver kontantförbud i skrothandeln

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället.

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Körkortskrav på skånska ÅVC:er

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Förpackningen står för störst klimatpåverkan

Digital lösning förenklar att få sina pantpengar

Politiken och hållbarheten
Miljöpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Matavfallspåsar i fruktavdelningen succé

95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse.

Forskarnytt
Återvinn outnyttjade värmeflöden

Varje år slösas mängder av energi bort genom att outnyttjade värmeflöden inte tas omhand.

Satsar på återvinning av polyuretan

Återvunnen livsmedelsgodkänd plast ökar

Gör gemensam sak: Textilåtervinning ska öka!

Nu gör Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg gemensam sak i arbetet med att få fler att återvinna kläder och andra textilier.

Batteriåtervinning: ”Den stora vågen börjar 2030”

Politiken och hållbarheten
Liberalernas tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Fossilfria plastgolv från Tarkett

Så här vill industrin bli fossilfri

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Förlängd period för biogasstöd

Samarbete ökar återvinning i fastigheter

Recyclingdagen Stockholm
Programmet klart för metall- och WEEE-konferens

Slår ett slag för IT-insamling

Sopbil i krasch! Uppdaterad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.289