23948sdkhjf

Ozonrening gav pionjärpris

Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Pionjär har tilldelats bröderna Behrang och Behrooz Gilanpour för att de ligger i framkant med sina innovationer och för att de som ett svenskt miljöteknikföretag bereder väg för svensk miljö knowhow.
Efter civilingenjörsutbildning tog de båda bröderna över familjens företag och genom att använda ozongas har de skapat ozongeneratorer som renar luft och vatten, och som passar utmärkt som odörborttagare i exempelvis soprum. De båda bröderna har på EU-nivå verkat för en standardisering och 2012 kom en branschrekommendation som förespråkar deras teknik. 2014 omsatte deras företag Ozonetech System 10 miljoner kronor och hade tio anställda.

Priset mottog de ur kung Carl XVI Gustafs hand igår.

Priset Årets Nybyggare tilldelas Pakistan-bördige Jamshaid Gill som utvecklat ett alternativt byggmaterial till trä, genom att kombinera återvunnen plast och skal av ris. 2009 kom han till Sverige och redan efter fjärde dagen på SFI började han att sälja trall, staket och plank till svenska byggvaruhus. Idag sex år senare, omsätter Green Plank, 25 miljoner och 85 procent av försäljningen går på export. Bröderna Jamshaid och Nasir Gill mottog priset för sitt innovativa miljötänk och för att de genom sin internationella närvaro marknadsför Sverige som innovativ miljönation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062