23948sdkhjf

EU:s standard för nedbrytbar plast missbrukas

En ändring gällande EU-direktivet om "Förpackningar och Förpackningsavfall" måste komma till stånd.
Branschorganisationen European Bioplastics uppmanar alla producenter av tillsatser, som uppges kunna göra konventionell plast biologiskt nedbrytbar, att fullt ut följa standarden EN 13432 för att inte komma med vilseledande uppgifter

På senare tid har branschorganisationen, EUBP, noterat ett ökat missbruk bland producenter av fragmenteringstillsatser för konventionella plaster, där de hänvisat till den europeiska standarden för industriell kompostering, EN 13432, när de marknadsför sina produkter.

Då sådana produkter inte uppfyller kraven i EU:s norm för industriell kompostering av plastprodukter, anser branschorganisationen att detta är ett allvarligt fall för så kallad “greenwashing”.

-Refererar man till en standard, måste alla aspekter av denna uppfyllas av materialet eller produkten. Om så inte är fallet, är referensen vilseledande. Vi uppmanar därför alla marknadsaktörer att följa standarder i enlighet med ISO 14020, säger François de Bie, styrelseordförande i EUBP.

Europeiska kommissionen har diskuterat möjligheten att förbjuda sådan teknik. För närvarande håller kommissionen på att göra en bedömning av effekterna av oxo-nedbrytbar plast på miljön, eftersom dessa material utgör den största delen inom området tillsats-medierad plast.

Resultaten gällande en ändring av EU-direktivet om Förpackningar och Förpackningsavfall, ska presenteras 2017 senast. /European Bioplastics
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063