23948sdkhjf

Livsmedelshandlarna bryter med IL Recycling

Livsmedelshandlarna säger upp sitt ramavtal med IL Recycling. Branschorganisationen söker nu en ny regional entreprenör för hantering av källsorterat avfall från butikerna. I sitt nyhetsbrev skriver Livsmedelshandlarna om IL Recyclings "bristande vilja till samarbete och transparens".



Det har skurit sig ordentligt mellan Livsmedelshandlarna och IL Recycling. I sitt nyhetsbrev skriver branschorganisationen att de inte "fått IL Recycling att leva efter avtalets intentioner om samarbete och transparens", och att de därför måste avsluta samarbetet.


Bakgrunden är att Livsmedelshandlarna förra året tecknade ramavtal med tre entreprenörer om hantering av källsorterat avfall från butikerna. IL Recycling, Stena Recycling och Hans Andersson Recycling var de tre entreprenörer som fick dela upp landet. IL fick södra Mälardalen, Östergötland och södra norrlandskusten. Stena fick det största området.


Många butiker har haft stor glädje av avtalet och sparat 50 000 -100 000 kronor per år samtidigt som de ökat sin miljönytta, skriver Livsmedelshandlarnas ordförande Lars Inge Mellin och vd Pär Bygdeson i sitt nyhetsbrev. I början var fokus på wellpapp och plast, men matavfall, farligt avfall och uttjänta elprodukter har efterhand fött större betydelse.


De butiker som skrivit avtal enligt ramavtalet har fått hjälp av Livsmedelshandlarnas konsult Svensk Avfallsrådgivning att säkerställa marknadsmässigheten.


Det är förmodligen här som problemen uppstått, men Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna vill inte kommentera utöver det som är skrivet i nyhetsbrevet.


–Vi hoppas kunna få fram ett nytt ramavtal med en ny entreprenör till årsskiftet, säger han.


Att Livsmedelshandlarna säger upp ramavtalet påverkar inte de avtal som IL Recycling slutit med enskilda butiker, men Christoffer Nerén, tf säljchef/KAM på IL Recycling tycker ändå att det är olyckligt att samarbetet med branschorganisationen avslutas på detta sätt.


– Jag vill gärna träffa Pär Bygdeson och diskutera vad vi kan dra för lärdomar av det som hänt, säger han.


Han ställer sig också frågande till påståendena om bristande transparens.


– Jag känner att vi har varit väldigt öppna, och när vi fått synpunkter från Livsmedelshandlarna har vi genomfört och fått accept på de åtgärder vi vidtagit, säger han.


Han poängterar också att samarbetet fungerar väldigt bra med butikerna och att kontakten IL Recycling har med butikerna inte kommer bli lidande.


– Vi jobbar på som vanligt med våra avtal med köpmännen och våra rikstäckande avtal med handelskedjorna.


JOACHIM BJÖRK, Fri Köpenskap

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063