23948sdkhjf

Nytt bäddmaterial ska sätta turbo på kraftvärmeverk

Forskare på Chalmers har upptäckt att en viss typ av bäddmaterial ökar effektiviteten och sänker drifts- och underhållskostnaderna kraftigt vid förbränning av sopor och biomassa.
Tillsammans med Eon har de visat att konceptet fungerar i dagens kommersiella pannor.

Upptäckten av hur metalloxiders syrebärande förmåga kan användas i pannor med fluidiserade bäddar har verifierats och skalats upp från forskarnas labb till kommersiell verklighet.

Från november 2014 till maj 2015, har chalmersforskarna och Eons personal gjort långtidsförsök med ett nytt bäddmaterial vid kraftvärmeverket, Händelöverket i Norrköping.

I en av de fem pannorna har den normala kiselsanden ersatts med ett ilmenitbaserat bäddmaterial. Järntitanoxiden ilmenit och andra metalloxider sägs ha en stor fördel jämfört med vanlig sand då de kan bära med sig syre från platser inuti förbränningskammaren som har syreöverskott, till förbränningspunkter där det är ont om syre.

Exakt hur stora vinsterna blir är för tidigt att säga, men att det rör sig om en betydligt förbättrad vinstmarginal årligen för varje panna står redan klart, skriver Chalmersforskarna i ett pressmeddelande.

Idén till att pröva metalloxider som bäddmaterial fick professor Henrik Thunman från ett helt annat projekt, där ilmenit användes som katalysator för att rena gas från tjära i Chalmers biomassaförgasare. /Chalmers
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078