23948sdkhjf

Ung forskare fick pris för uppfinning som lagrar energi

Hanna Herbst har utsetts till USA:s främsta unga forskare. Hon har tagit fram en produkt som genererar både kraft och färskvatten för u-länder via havens strömmar.
Herbst, endast 15 år gammal, vann Discovery Education 3D Young Scientist och 200 000 kronor. Idén till sin uppfinningen fick hon från en brevvän i Etiopien som tampades med brist på el.

Uppfinningen består av en propeller som är utskriven från en 3D-skrivare. Propellern är kopplad till en remskiva inuti ett plaströr, vilket i sin tur är kopplad till en hydroelektrisk generator som konverterar den mekaniska rörelsen från havets strömmar till el.

Hanna Herbst har i sina beräkningar uppskattat, att om hon skalar om uppfinningen, ska den generera tillräckligt med elektricitet för ladda tre batterier samtidigt inom mindre än en timme, skriver Business Insider.

Den energin ska även räcka till att driva avsaltningspumpar som kan förse u-länder med färskvatten. Dessutom är uppfinningen helt i återvinningsbart material och kostar endast 12 dollar att tillverka, enligt tidskriften.

15-åringens plan är nu att fortsätta att jobba med 3M-mentorn för att kunna förbättra apparaten såpass mycket att den kan börja rullas ut till olika u-länder, skriver Veckans Affärer.

Prissumman på 25 000 dollar tänker Hannah Herbst bland annat använda till att bygga till brevvännens skola. /Veckans Affärer
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062