23948sdkhjf

100 000 nya jobb och 65 procent lägre utsläpp

I en cirkulär ekonomi kan jobben bli fler samtidigt som koldioxidutsläppen minskar med 65-70 procent. Uppskattningsvis kan det skapas 100 000 nya jobb i Sverige, 75 000 i Finland, 200 000 i Holland, 400 000 i Spanien och en halv miljon i Frankrike. Det visar en ny rapport från den globala tankesmedjan Romklubben.
Romklubbens nya rapport, The Circular Economy and Benefits for Society, är en vetenskaplig studie av vad en mer cirkulär ekonomi skulle få för samhällsekonomiska effekter för de fem länderna Sverige, Finland, Holland, Spanien och Frankrike.

- Fortfarande betraktar många miljö- och klimatpolitik som ett hot mot både affärsintressen och arbetstillfällen. Romklubbens studie visar att denna syn är felaktig. En cirkulär ekonomi skulle leda till fler jobb och lägre kostnader för företagen samtidigt som koldioxidutsläppen skulle minska kraftigt, säger Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och en av författarna till rapporten.

I rapporten presenteras beräkningar som visar hur de fem ländernas ekonomier skulle se ut om de effektiviserade sin materialanvändning, blev 25 procent mer energieffektiva och halverade användningen av fossila bränslen till fördel för förnybar energi. En effektiviserad materialanvändning uppnås då främst genom förlängning av produkters livslängd, design för återanvändning av komponenter samt genom att jungfruliga råvaror ersätts med återvunnet material.

Resultatet visar att utsläppen, inte minst koldioxidutsläppen, skulle minska med 65-70 procent om länderna införde dessa tre åtgärder parallellt. Effekten skulle också bli nya jobb och en förbättrad handelsbalans. Antalet nya jobb som skulle skapas uppskattas till 75 000 i Finland, 100 000 i Sverige, 200 000 i Holland, 400 000 i Spanien och en halv miljon i Frankrike.

- Insikten om att en omställning till cirkulär ekonomi inte bara gynnar klimatet utan också skapar jobb kan bli avgörande vid klimatförhandlingarna i Paris i december. Sverige bör ta ledarrollen i arbetet med att driva omställningen till en mer resurseffektiv ekonomi, säger Anders Wijkman.

Länk till rapporten : The Circular Economy and Benefits for Society
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078