23948sdkhjf

Osäkert kring resurser i nedlagda deponier

Nyligen har Naturvårdsverket lämnat sitt uppdrag till regeringen om återvinning ur nedlagda deponier. Och bland annat pekar verket på att det finns en osäkerhet kring innehåll av resurser för återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar. Vidare anser man att återvinning ur kommunala deponier, de allra flesta industrideponier och förorenade områden, sannolikt har bäst ekonomiska förutsättningar att komma till stånd i samband med att sanering eller avslutningsåtgärder ska ske.
Sammanfattningsvis gör Naturvårdsverket bedömningen att det idag inte finns tillräckliga samhällsekonomiska skäl för staten att generellt gynna deponiåtervinning ur nedlagda avfallsanläggningar.

I dagsläget gör Naturvårdsverket bedömningen att det inte är motiverat att vidare utreda frågan om en prövningspunkt för deponiåtervinning. Istället menar man att om deponiåtervinning blir aktuellt i större omfattning än idag kan det finnas skäl att ompröva ställningstagandet. I utredningen har verket också tittat på deponiskatten som hinder för deponiåtervinning. Verket menar att Skatteverket här har gjort bedölmningen att det inte är möjligt att införa bestämmelser i deponiskatten om befrielse från avfallsskatt vid återdeponering av restavfall från deponiåtervinning. Man nämner bland annat att "deponiskattens grundkonstruktion innebär att avfallsmottagaren får göra avdrag för skatten när avfall förs ut från en skattepliktig anläggning. Det kan då inte samtidigt införas bestämmelser om rätt till återbetalning av samma skatt till avfallslämnaren".

Utredningen föreslår istället ett förslag för att undvika dubbelbeskattning av avfall som återdeponeras och att avfall som återvinns belastas med skatt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141