23948sdkhjf

Krav på väderskydd kan lättas

Det kan vara så att det blir en lättnad i krav på väderskydd vid lagring och förbehandling av elavfall på återvinningscentraler. Möjligheten finns i Naturvårdsverkets förslag till ändring av föreskrifter (NFS 2005:10) om insamling, förbehandling och återvinning av elavfall som nu är ute på remiss.
Naturvårdsverket föreslår att det införs en möjlighet till undantag i vissa fall från kraven på skyddsåtgärder vid lagring och förbehandling av elavfall. Förslaget skulle innebära en möjlighet till kostnadsbesparingar för kommuner och verksamhetsutövare som hanterar elavfall där risken för lakning eller annan miljöpåverkan bedöms som begränsad.

Om möjligheten till undantag från kraven på skyddsåtgärder tillämpas på ett riktigt sätt, ska förslaget enligt verket inte innebära några negativa konsekvenser för miljön. Förslaget innebär också att de svenska bestämmelserna överensstämmer bättre med de krav som finns inom WEEE-direktivet.

Kravet på väderskydd infördes 2013, och kritiken lät inte dröja, då branschen ansåg att kraven i föreskrifterna gick längre än bestämmelserna i WEEE-direktivet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143