23948sdkhjf

Studie av mikroplastpartiklars ursprung och skadliga effekter

En studie från konsultbyrån COWI visar att mikroplastpartiklar som släpps ut från samhället hamnar i den marina miljön via våra vattenreningsverk. Exakt hur stor mängd som släpps ut via reningsverken är dock okänd.
Att mikroplastpartiklar kan skada organismer och ekosystem sedan tidigare känt, men hur stor betydelse de olika föroreningskällorna har däremot inte dokumenterats.

Av den anledningen har den första studien i sitt slag genomförts av det danska Naturvårdsverket med hjälp av Cowi, med syfte att öka förståelsen av mikroplastens källor, effekter liksom möjligheterna att minska föroreningarna av mikroplast.

Konsultbyrån har i sin tur genomfört studien i samarbete med danska och svenska experter från bland annat Danmarks tekniska universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Rapporten som publicerats innehåller en definition av mikroplastpartiklar, som fastställer deras ursprung och effekter samt klargör var de finns.

I rapporten framgår att mikroplastpartiklar frigörs genom många olika vardagliga aktiviteter och att det finns flera olika källor till den mikroplast som hamnar i naturen. Studien har visat många effekter på olika typer av organismer, men trots detta är det för tidigt att fastställa huruvida utsläppen av mikroplastpartiklar utgör en risk för den marina miljön eller inte.

Av denna anledning anser experterna att det dessutom måste utredas vad det är som dyker upp i vattenreningsanläggningarna så att de kan uppnå en bättre förståelse för de utmaningar som mikroplasten medför. /Cowi
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094