23948sdkhjf

Projekt för utveckling av bioraffinaderilösningar inleds

Ur restprodukter från skogsindustri och skogsbruk ska nya produkter i form av nya processer, tjänster kemikalier och material tas fram. Bioraff Botnia är ett treårigt projekt för utveckling av bioraffinaderilösningar. 
Genom att bygga vidare på redan gjord forskning har projektet valt ut de för industrin mest intressanta tillämpningsområdena. Projektpartners är Karleby universitetscenter, Centria yrkeshögskola och Jyväskylä universitet i Finland samt SP Processum i Sverige.

- Möjligheterna att hitta nya produkter och processer baserade på skogsråvara ökar om man samarbetar, inte bara mellan företag och universitet i en region eller i ett land, utan även över landsgränser, säger Yvonne Söderström Nordin, SP Processum och projektledare för Bioraff Botnina. Genom att samverka och komplettera varandras kunskaper och tekniska utrustningar uppnås snabbare resultat. Därför är projekt som Bioraff Botnia nödvändiga för att vi tillräckligt snabbt ska kunna minska oljeberoendet och på sikt få ett mer hållbart samhälle.

Bioraff Botnia är uppdelat i fyra delprojekt; "Furaner", "Produktion av L-arginin från lågvärdigt fiberslam", "Ligninkonvertering till kemikalier" och "Skog till kemiindustri".

Bioraff Botnia finansieras av Botnia-Atlantica 2014-2020 (ett EU-program som finansierar samarbetsprojekt mellan regione ri Sverige, Finland och Norge), Kvarkenrådet, Österbottens Förbund, Länsstyrelsen Västernorrland, Vinnova, Centria, Chydenius, och SP Processum.

Hela projektet omfattar 1,5 miljoner Euro på tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094