23948sdkhjf

Första minimeringsmästarna utsedda

Under ett år har 30 familjer förändrat sitt liv och sina dagliga rutiner. Målet med projektet var att deltagarna skulle minska sitt avfall med 50 procent under ett år, och nu när tiden har gått, visar resultatet att avfallsminskningen var 49,83 procent.
- Ett fantastiskt resultat, säger en nöjd projektledare för Minimeringsmästarna på Göteborgsregionens kommunalförbund, Hanna Hellström.

Hushållen har utmanats med köpstopp, lagat mat av rester, sytt om kläder och andra etxtilier, vägt sitt avfall med mera. I går korades så vinnarna av projektet Minimieringsmästarna.

- Det känns såklart superroligt och överraskande, säger familjen Robinsson från Härryda kommun, som kom på delad första plats.

Även om vinnarna är utsedda, har projektet lett till ändrade levnadsvanor. Till exempel har en familj helt slutat använda plastförpackningar, och tar istället med sig glasförpackningar och tygpåsar till affären samt köper det mesta i lösvikt.

Boråsaren Marianne Friestedt tog hem priset som bästa bloggare och paret Mia Magnusson och Janne Kantola hyllades för sina intervjuinsatser i radio och tidning.

Projektet som varit unikt i sitt slag har syftat till att sprida kunskap och förståelse för en mer hållbar livsstil till övriga invånare.

- Det handlar inte om att man slänger för mycket, det handlar om att man köper för mycket, säger Bengt Nordh, från en av de deltagande familjerna.

Minimeringsmästaråret har varit indelat i olika teman; Hållbar konsumtion, matsvinn, textil, farligt avfall samt kollaborativ ekonomi.

Bakom projektet står Borås Energi & Miljö, Ale kommun, Förvaltnings AB Framtiden, Göteborgs stad, Härryda kommun, Tjörns kommun, Lerum kommun och Öckerö kommun. Arbetet har koordinerats av GR, med stöd från Västra Götalandsregionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079