23948sdkhjf

200.000 kronor insamlade för skolbyggnation med PET-flaskor

Föreningen och volontärprojektet Engineering for Mayan Students har avslutat sitt ekonomiska insamlingsarbete. Den 7 februari åker de båda tjejerna till Guatemala i Centralamerika för att bygga en skola av PET-flaskor till förmån för mayaflickor.
Sista insamlingsaktiviteten ägde rum i Tjällmo utanför Linköping där de båda Linköpingstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson anordnade Barnens dag på temat Världens barn. Flyktingbarn med familjer var inbjudna för att integreras i samhället. Överskottet från loppmarknaden tillföll flyktingsfamiljerna.

Projektet samlade under dagen in 7500 kronor. Sedan tidigare har studenterna samlat in pengar genom att sälja armband med en PET-flaska avbildad till allmänheten. Dessutom har företag och stiftelser sponsrat med pengar, vilket gör att Folkesson och Nordén fått ihop mer än 200.000 kronor, vilka ska användas för att rusta upp och bygga ut en skolan så att den kan ta emot fler än de 53 tjejer som går där idag.

-Vi vill utöka skolan med ett övre plan samt en tillbyggnad i markplan, säger Sofie Folkesson.

Tekniken de ska använda sig av är hämtad från den engelska organisationen Hug it Forward som har byggt ett 70-tal skolor på det beprövade sättet. Konstruktionen innebär att man samlar in PET-flaskor på plats och fyller dessa med oorganiskt avfall från gatorna. Därefter staplas flaskorna staplas bredvid varandra. Gapet mellan flaskorna packas med än mer oorganiskt avfall. Flaskorna hålls på plats med hönsnät som är fäst vid armeringsjärn på en metallram. Därefter blandas betong med sand, och gjuts i tre lager runt om flaskor till hållfasta inner- och ytterväggar.

-Efter att ha arbetat med projektet i snart ett år känner vi oss nu redo att äntligen genomföra bygget, säger Sofie Folkesson till Recycling & Miljöteknik. Vi är så otroligt tacksamma för att stöd vi fått från personer i vår omgivning, företag och organisationer.

[gallery ids="14021,14022"]
Sofie Folkesson (t.v) och Sabina Nordén har precis avslutat sitt fjärde år vid Linköpings universitet. Innan de i augusti hoppar på det avslutande femte året på sin civilingenjörsutbildning, ska gymnasieskolan för tjejer i en majaby i Guatemala stå klar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079