23948sdkhjf

Svensk återvinningskonstnär gör statyett till World Economic Forum

Återvunnet glas som symboliserar en cirkulär ekonomi. Det är tanken bakom den statyett som Torstensson Art & Design har designat, och utmärkelsen, The Circulars, delas ut på World Economic Forum i Davos, Schweiz.
Det är Jonas Torstensson, vd och designchef på Torstensson Art & Design, som har designat och tillverkat statyetten. Han har valt att arbeta med återvunnet miljökristallglas.
– Man ser sällan någon skillnad på det återvunna glaset eller originalet. Det enda som kan uppstå är någon liten glasbubbla eller ljusskiftning, säger Jonas Torstensson.
Han menar att även om ett återvunnet material får en liten defekt så måste man våga prova.
– Vi måste våga återvinna mer, även material vi inte provat tidigare och även om det inte blir perfekt resultat första gången. Då skaffar vi oss mer kunskap om olika metoder för att antingen återvinna eller förädla.
Återvinning innebär att man bryter ner den ursprungliga produkten till råmaterial och använder det. Förädling innebär i stället att man använder den ursprungliga produkten, utan att bryta ner materialet, för att tillverka en helt annan produkt med ett nytt och högre värde än om den bara skulle förädlas till råmaterial igen.

Statyetten är utformad som flera cirklar, vilket ska symbolisera den cirkulära ekonomin. Den yttre ringen visar den existerande ekonomin, och tanken är alltså att människan ska hålla sig innanför den. Genom att utveckla inre cirklar och affärsidéer tär vi inte på jordens resurser, och det är vad cirkulär ekonomi handlar om. The Circulars är ett initiativ av Young Global Leaders, i samarbete med Accenture, och en av världens främsta utmärkelser för cirkulär ekonomi. Den uppmärksammar såväl individer som organisationer som har gjort en märkbar insats inom området. Utmärkelsen delas ut den 19 januari på World Economic Forum i Davos, den konferens som årligen lockar över 2500 ledare och beslutsfattare från hela världen.
– Jag är väldigt stolt över att Torstensson Art & Design blev tillfrågade om att designa priset. The Circulars står för samma värden som vi, att det är lönsamt med återvinning och att en cirkulär ekonomi också utvecklar fler arbetstillfällen, säger Jonas Torstensson.

Torstensson Art & Design lägger stor vikt vid att hela arbetsprocessen ska vara så klimatsmart som möjligt och använder därför miljövänliga förnyelsebara energialternativ.
– Vi vill att cirkulärt tänkande ska genomsyra hela vår arbetsprocess. Det blir en sorts reinkarnation när vi kan använda ett tidigare använt material och skapa något nytt av det, säger Jonas Torstensson.

Torstensson Art & Design står också bakom de statyetter i återvunnet material som delas ut på den av Recycling arrangerade Återvinningsgalan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062