23948sdkhjf

Större fokus på att åtgärda förorenade områden

Inventeringen av förorenade områden har slutförts av Naturvårdsverket i stora delar av landet. Samtidigt saneras nu fler områden än någonsin tidigare.
Naturvårdsverket redovisar varje år resultaten för efterbehandlingen av förorenade områden till regeringen. Under 2015 pågick 53 saneringar med hjälp av statlig finansiering.

Det är en klar ökning jämfört med tidigare år. Dessutom pågår minst 950 andra saneringar bekostade av verksamhetsutövare, markägare och exploatörer.

I dagsläget sker efterbehandlingarna framför allt genom att de förorenade massorna schaktas bort och deponeras. Det finns ett stort behov av att utveckla och börja använda andra metoder. Naturvårdsverket, Statens Geotekniska Institut och Sveriges Geologiska Undersökning driver tillsammans på för användning av ny teknik och forskning för framtida tekniker.

Föroreningarna är en del av vår industrihistoria, de är lämningar från till exemepl kemisk industri, träimpregnering, massa- och pappersindustri, varv, glasbruk, gruvhantering och kemtvättar. Det finns många exempel på att föroreningarna är negativa för både miljö och hälsa.

Varje efterbehandlingsåtgärd och också inventeringar och undersökningar leder mot miljömålet Giftfri Miljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063