23948sdkhjf

Textilavfallsidéer kan prisas

De fem vinnarna i första omgången av Global Change Award har valts ut av en expertjury. Idéerna sträcker sig från att skapa ny textil av biprodukter från citrusjuiceproduktion till en e-marknadsplats för återvinning av textilrester och till att använda mikroorganismer för att återvinna polyester. Nu bjuds allmänheten in för att rösta om fördelningen av pengarna, på totalt 1 miljon euro. 10 februari utses vinnarnas olika prissummor.
Det var i augusti förra året som Global Change Award lanserades av H&M Conscious Foundation.

- Gensvaret vi fått på Global Change Award är överväldigande. Över 2700 innovatörer från 112 länder har delat med sig av sina idéer för att hjälpa till att sluta kretsloppet för mode, säger Karl-Johan Persson, vd för H&M och styrelseledamot i Global Change Award. De vinnande innovationerna kan bli till stor hjälp i resan mot en cirkulär modeindustri. Nu bjuder vi in allmänheten att använda sin röst och påverka hur mycket pengar varje idé ska få, säger han vidare.

Innovationen med flest röster får 300 000 Euro, tvåan 250 000 Euro och de andra tre får 150 000 Euro var.

- Som en stor konsumentsektor spelar modeindustrin en nyckelroll i en hållbar framtid. Global Change Award är ett incitament för att upptäcka banbrytande idéer som kan spela en viktig roll för hur mode designas, produceras, transporteras, köps, används och återvinns. Innovationerna juryn har tagit fram är spännande bidrag i den förändringen, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center och expert i juryn.

De fem olika bidragen är i korthet:

* Polyesterslukaren - användning av mikroorganismer för att återvinna textilavfall av polyester

* odling av textilfiber under vatten - användning av alger för att göra förnybara textilier

* Från gammal bomull till ny - omvandling av bomullsavfall till ny textil

* E-marknad för överbliven textil - en marknadsplats för industriell upparbetning av textilrester

* 100 procent citrus - att skapa nya textilier av biprodukter från citronjuiceproduktion

Mer om bidragen och omröstningen på www.globalchangeaward.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063