23948sdkhjf

Stena Recycling "missionerar" för ökat samarbete

Stena Recycling vill under devisen "Låt materialen leva" skapa dialog  mellan företag, universitet och samhälle, som kan göra att vi tillsammans kan bli bättre på att ta tillvara material runt omkring oss för en hållbar framtid utan materialbrist och skapa affärsmöjligheter på miljöområdet. Under 2016 kommer en omfattande turné inledas runt om i Europa. Målet är att samarbeten ska leda till nya lösningar som gör återvinning till en bra affär för människorna, företagen, miljön och samhället i stort.
Sedan flera decennier har mängden ökat vad avser återvunnet material i Sverige och vi har minskat mängden avfall som går till deponi. Men Stena anser att vi måste bli mycket bättre på att ta tillvara på de resurser som finns i samhället både som företag och privatpersoner, då vi faktiskt står inför materialbrist av kritiska metaller inom EU idag, menar företaget.

Att få fram material för att skapa produkter som bland annat mobiltelefoner och bilar kommer både bli svårare och dyrare i framtiden då efterfrågan ökar. De kritiska metallerna blir alltmer svåråtkomliga i takt med att vi tömmer de mer lättillgängliga källorna, menar man i ett pressmeddelande. Bland annat nämner Stena Recycling litium och neodym, som extra svåra att få tag i. Neodym bryts idag bara i kinesiska gruvor med stor miljöpåverkan som följd.

Stena menar att vi måste sluta se dessa produkter som avfall utan se det som något värdefullt som vi tillsammans kan förädla och låta leva vidare.

Att återvinna materialen och produkterna bidrar både till minskad klimatpåverkan och minskade kostnader för både företag och för samhället i stort.

Därför vill nu Stena Recycling bjuda in till en serie seminarier om hållbara affärer och cirkulär ekonomi i Finland, Norge, Danmark, Polen och Sverige för att skapa en dialog, dela med sig av info till företag över hur de ligger till jämfört med sina konkurrenter i sin bransch och initiera nya samarbeten mellan företag, universitet och samhälle. Samarbeten som man hoppas ska leda till nya lösningar som gynnar den hållbara framtiden. I Sverige kommer turnén till Örebro 10 mars, Växjö, Timrå, Gävle, Stockholm, Stenungsund och avslutas i Malmö 1 april.

Mer om seminarierna hittar man på: www.stenarecycling.se/itstartshere
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079