23948sdkhjf

Investerar i ny industriell anläggning för flytande biogas

Scandinavian Biogas har tecknat avtal med Biokraft AS och TrønderEnergi om att uppföra en biogasanlägging för flytande biogas. Bruttoinvesteringen uppgår till cirka 370 miljoner norska kronor med en total produktion om 125 GWh i första steget, och 250 GWh då anläggningen är fullt utbyggd.
Affären innebär att Scandinavian Biogas Fuels Internationals förvärvar drygt 50 procent av aktierna i Bikraft AS, med ett gemensamt ägande om 93 procent tillsammans med norska TrønderEnergi AS.

- Förvärvet av aktier i Biokraft AS och byggnationen av en ny anläggning för flytande biogas ligger väl i linje med vår långsiktiga strategi. 2016 kommer Scandinavian Biogas att leverera 300 GWh biogas till marknaden. Med anläggningen i Trondheim kommer vi upp i nästan 500 GWh år 2017 vilket är ett stort steg mot koncernens mål att producera 1TWh biogas år 2020, säger bolagets vd Matti Vikkula.

Den nya biogasanläggningen för flytande biogas kommer att uppföras i anslutning till Norske Skog AS pappersbruk i Skogn utanför Trodnheim. Byggnationen påbörjades under sommaren 2015 och kommer att stå klar för driftsättning efter halvårsskiftet 2017. Biogasproduktionen kommer då huvudsakligen baseras på restprodukter från fiskindustrin, samt på avloppsströmmar från pappersbruket.

Anläggningen ska levereras av svenska Purac och blir Nordens största produktionsanläggning för flytande biogas, LBG.

- Vi är stolta över att få bidra till och realisera en viktig del i de nordiska ländernas arbete för att infria Parisavtalens mål om reducerade klimatutsläpp, säger Puracs vd Jonas Fack.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078