23948sdkhjf

Storleverans för Presona i Schweiz

Tomelilla-baserade balpresstilverkaren Presona rapporterar att man på Coops distributionscenter i schweiziska Schafisheim, står nu utrustningen för hantering av emballage och avfall klar att tas i drift. Anläggningen som bland annat består av fyra stycken balpressar har installerats av Hunkeler Systeme AG, Presonas distributör i Schweiz.
Anläggningen som tas i drift i februari 2016 sägs leda till färre lastbilstransporter genom att flera mindre anläggningar koncenteras till centrat i Schafisheim. Målet är att reducera CO2-utsläppen med 10 000 ton per år.

När anläggningen är i full drift kommer man varje dag att processa mer än 100 ton PET-flaskor, plastfolie, plastförpackningar, träpallar, wellpapp, sopor och organiskt avfall. Materialet sorteras och pressas till balar för vidare återvinning eller förbränning.

Montaget har enligt Presona inneburit många utmaningar, en av dem var att få de fyra stora balpressarna på plats på bottenvåningen i jättebygget. Maskinerna väger upp till 25 ton fick tas in via de portar där lastbilarna dockar för att lasta och lossa sitt gods. Tack vare luftkuddeteknik kunde man, med minsta möjliga störning och stor precision, få de fyra tungviktarna på plats.

Cirka en tredjedel av materialflödet till anläggningen kommer tidigt in på morgonben och måste processas inom två till tre timmar för att inte "översvämma" mottagningshallen. Förpackningar av kartong och plast, PET-flaskor och plastförpackningar kommer från 28 nedkaststationer och hamnar sorterade på ett transportbandssystem med en total längd på över 100 meter. De fyra balpressarna har presskrafter på upp till 85 ton. Anläggningen är också utrustad med ett automatiskt personsäkerhetssystem som ger maximal säkerhet för driftspersonalen. Hunkeler har även levererat ett automatiserat system för hantering av organiskt avfall, restavfall och trä.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078