23948sdkhjf

Nytt avtal ska förbättra återvinningen avsevärt

Sjöbo kommun och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har tecknat ett nytt avtal, med syfte att öka återvinningen, skriver Lokaltidningen Ystad.
- Idag når vi upp till de återvinningsmål som har satts för 2017. Nu hoppas vi på att alla börjar återvinna lite mer så att vi kan nå upp till de mål som regeringen satt upp för 2020, säger Jenny Randborg, regionchef för FTI, till tidningen.

Det nya samverkansavtalet är ett eld i det helhetsgrepp som FTI vill ta i hela landet. I Skåne har Lomma, Sjöbo, Svedala och Vellinge kommuner nappat på det hittills.

- Med samverkansavtalet fördjupar vi samarbetet avsevärt runt insamling, återvinning och att våra stationer ska vara snygga och trygga. Nu ska vi tillsammans fokusera på utvecklingsfrågor och förbättringar, säger Randborg.

FTI ansvarar för att bygga återvinningsstationerna och kommunen för att upplåta plats och ge bygglov, det är också kommunens som ansvarar för information till medborgarna om hur man ska sortera och återvinna.

- Ofta kommer vi sent in i processen. Men enligt det nya avtalet ska kommunen arbeta för att återvinningsstationerna blir en naturlig del av stadsplaneringen, säger Randborg.

Med det nya avtalet vill FTI gå ännu längre och ta återvinningen ett steg längre. Idag går mycket energi åt till att forsla bort sopor som inte ska lämnas vdid ÅVS:erna, de är enbart till för hushållen, dock finns mindre företag som dumpar avfall vid stationerna. Hushållen är dock bra på att återvinna menar Randborg.

- Om alla bara återvinner den där lilla extra förpackningen så kanske vi når upp till målen snart.

Det förnyade avtalet med FTI kommer inte innebära någon skillnad utåt sett för Sjöbo kommun, då man sedan länge har samarbetat med FTI.

- Kommuninvånarna är väldigt bra på att återvinna. Vad gäller matavfall kan vi konstatera att allt det som sorterades under 2015 skulle räcka till bränsle för 37,6 varv runt jorden, säger renhållningsingenjör Marika Tagel-Mårtensson.

Källa: Lokaltidningen Ystad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078