23948sdkhjf

Avfallstrappan ska in i miljöbalken

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att avfallshierarkin ska in i miljöbalken. Man vill i lagrådsremissen göra de ändringar som krävs för att den som behandlar avfall måste ta hänsyn till prioritetsordningen i avfallstrappan.
Avfallshierarkin regleras i EU:s ramdirektiv om avfall och anger den prioritetsordning som gäller. I första hand ska avfall förebyggas, i andra hand återanvändas, i tredje steget materialåtervinnas, i fjärde energiåtervinnas och i sista deponeras.

tanken är att den som behandlar avfall, ska välja metod utifrån prioritetsordningen i hierarkin. Man kan dock göra avsteg från prioriteringsordningen om det ger ett bättre resultat för människors hälsa och miljön som helhet eller om den behandlingsmetod som ska användas enligt hierarkin får orimliga konsekvenser.

För att anpassa avfallskapitlet till hierarkin ska kapitlet omarbetas rent redaktionellt. regeringen föreslår också ändringar i reglerna kring vad ett tillstånd till lagring av avfall ska innehålla samt följdändringar i miljöbalken och andra lagar. Den 1 juli i år föreslås lagändringarna träda i kraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078