23948sdkhjf

Ny studie visar effekterna av modern avfallshantering

En ny studie som visar effekterna av modern avfallshantering i Stockholm presenterades i dagarna. I studien jämförs manuell insamling med stationär sopsug, och resultatet visar, enligt författarna, på att den fastighetsyta som skulle behövas vid en förändrad manuell insamling istället kan användas effektivare, exempelvis till studentlägenheter.
Avfallsinsamlingen i Stockholm står inför stora utmaningar, och den nuvarande manuella insamlingen behöver förändras eller bytas ut, menar man i ett pressmeddelande. Studien konstaterar att många fastigheter i innerstaden fortfarande använder säckar för avfallsinsamlingen trots att det inte är förenligt med arbetsmiljörekommendationer.

- Dagens avfallshantering påverkar i hög grad den lokala stadsbilden. förutom att den bidrar till trafik, buller och luftföroreningar ställs också höga krav på arbetsmiljö vilket kan skapa problem i enskilda fastigheter och leda till att värdefull yta används till annat än bostäder och lokaler, menar Karin Karlsbro, hållbarhetschef på fastighetsägarna Stockholm.

Det är Mattias Widell och Ida Svensson på Envac Scandinavia som tagit fram studien med stöd från Stockholm Vatten Avfall AB, Fastighetsägarna Stockholm och Linköpings universitet. Arbetet har finansierats av Vinnova.

- Studien visar på fördelarna för både fastighetsägare, staden och miljön om man installerar sopsug i gatuplanet jämfört med manuell kärlhantering, säger Mattias Widell.

Storskaliga stationära sopsugar installeras oftast vid nya stadsutvecklingsprojekt, men nu har ny teknik förbättrat möjligheterna att installera dem även i anslutning till befintlig bebyggelse, menar man i rapporten.

Rapporten finns för nedladdning på www.envac.se och www.fastighetsagarna.se/stockholm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08