23948sdkhjf

Matavfallsinsamlingen ökar i Sverige

Insamlingen av matavfall ökar i Sverige. Över 200 kommuner har redan nu infört insamling av källsortertat matavfall och ytterligare flera är på gång. Nu kommer en ny rapport, i vilken Avfall Sverige, tagit fram en rad olika goda exempel vid insamling av matavfall i flerbostadshus.
En intressant slutsats i rapporten "Insamling av matavfall i flerbostadshus. Goda exempel från kommuner och allmännyttiga bostadsbolag", är att en gemensam satsning och god dialog mellan fastighetsägare och avfallsansvariga på kommunen bidrar till högre kvalitet på det insamlade matavfallet. Plockanalyser har visat att matavfall som samlats in i flerbostadshus har sämre kvalitet än matavfall från villor. Andelen matavfall som sorterats ut är också generellt lägre. En ständigt återkommande fråga är därför hur insamling i flerbostadshus kan förbättras, något som rapporten ger en rad exempel på.

I system där matavfallet samlas in i ett separat flöde krävs utrymme för en separat fraktion vid hämtstället. Vid optisk sortering behöver inte separata system skapas i insamlingsledet utan istället ligger fokus på att skapa förutsättningar för att hela, rena och väl knutna plastpåsar kommer till sorteringsanläggningen.

Ett generellt problem i flerbostadshus och en kommunikativ utmaning är att de boende ofta är anonyma. Det är svårt för fastighetsägaren att hålla samma direktkommunikation med de boende som med villaägare- Dessutom kan omsättningen av boende vara stor och det kan vara svårt att fånga upp nya källsorterande hushåll i systemet. I rapporten finns flera goda exempel på hur dessa problem kan lösas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062