23948sdkhjf

Svensk rättsforskare belönad med klimatforskningspris

I dag kungjordes att Nils Klim-priset 2016 tilldelas den svenska rättsforskaren Sanja Bogojević för hennes forskning om EU:s miljölagstiftning och utsläppshandel. Nils Klim-priset delas varje år ut till en forskare under 35 år. Priset är på 250 000 NOK och går till en nordisk forskare som har utmärkt sig genom framstående insatser inom ett eller flera av ämnes­områdena humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi.

Bogojević är docent vid Juridiska institutionen, Lunds universitet. Hon gav 2013 ut boken Emissions Trading Schemes : Markets, States and Law (Hart Publishing), baserat på hennes doktorsavhandling om EU:s miljölagstiftning och handel med utsläppsrätter.
– Boken är ett självständigt forskningsarbete, säger Nils Klim-kommitténs ordförande Frans Gregersen. Samtidigt utgör detta arbete ett första steg i användningen av diskursanalys för att avslöja outtalade premisser vid forskning om lagstiftningar. Handel med utsläppsrätter är också en mycket relevant samhällsfråga.

– Min forskning om koldioxidmarknaden visar hur debatterna om utsläppshandel framförallt handlar om ett rättsligt dilemma, säger Bogojević, det vill säga vem som ska vara tillsynsmyndighet inom detta område, och hur den makten ska fördelas. I debatten framstår det ofta som att utsläpps­handeln antingen hanteras genom marknadsmekanismer eller enligt principer för statlig reglering, men min forskning visar hur staten och marknaden fungerar i ett symbiotiskt förhållande inom detta område.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079