23948sdkhjf

Klädjätte initierar världsomspännande återvinnings-vecka

H&M och artisten M.I.A. samarbetar för att samla in 1 000 ton kläder under World Recycle Week 18–24 april.
H&M och artisten M.I.A. går samman för H&M:s senaste globala initiativ, World Recycle Week, med en ny musikvideo och en omfattande och global klädinsamlingsaktivitet. Under den här perioden har H&M som mål att samla in 1 000 ton använda eller uttjänta kläder från kunder över hela världen i drygt 3 600 butiker. Initiativet är en del av H&M:s målsättning att sluta modets kretslopp, där använda plagg kan återvinnas för att skapa återvunna textilfibrer och nya produkter. För att öka medvetenheten har M.I.A. spelat in en ny och exklusiv musikvideo för H&M som belyser den miljöpåverkan som är följden av att textilavfall slutar på soptippar runt om i världen. Videon har premiär den 11 april på hm.com.

Klädinsamlingen på H&M är ska vara enkel, lättillgänglig och kan ha stor inverkan. Sedan 2013 har kunder haft möjlighet att lämna in sina använda eller uttjänta kläder och textilier, oavsett märke och skick, i samtliga H&M-butiker. Som tack för sitt engagemang ger H&M en rabattkupong som kan användas i butik. Sedan lanseringen har H&M samlat in över 25 000 ton kläder och för två år sedan började H&M sälja de första plaggen tillverkade av återvunna textilfibrer.

För att uppmärksamma World Recycle Week kommer bloggare och karaktärer från M.I.A.:s musikvideo att spela in videoklipp som visar plaggen de tänker återvinna genom H&M:s klädinsamling. Det blir alltså motsatsen till haul-videoklipp där man visar upp plagg man just har köpt. Gör dina egna videoklipp med hjälp av hashtaggen #HMrehaul, ta sedan med dig plaggen till närmaste H&M-butik och bli en del av en global moderörelse med målet att göra textilåtervinning till en naturlig del av klädernas livscykel.

Som en avslutning på World Recycle Week bjuder H&M Sverige in till ”Fashion Transformation Day”, en dagsfest i det mer hållbara modets tecken, den 23 april på Nobelberget, Sickla i Stockholm. Under dagen kommer besökare bland annat kunna ta del av Fashion Talks som hålls i samarbete med Association of Swedish Fashion Brands där modeskribenten Emilia de Poret och Natalia Brzezinski, VD för Symposium Stockholm, leder samtal på temat hållbart mode med flera spännande deltagare. Det kommer även att finnas en pop up-butik med produkter gjorda av återvunnet material skapade av designstudenter på Beckmans Designhögskola samt Remake, Stockholms Stadsmission. Utöver det kommer besökarna bland annat kunna ta del av utställningar, en mer hållbar matmarknad och välkända DJ:s. M.I.A. avslutar Fashion Transformation Day storslaget med en intim spelning på Nobelberget. Syftet med Fashion Transformation Day är att öka medvetenhet samt inspirera till att förändra vanor och beteenden för en mer hållbar modeframtid.

Att skapa ett slutet kretslopp är ett viktigt hållbarhetsåtagande inom ramen för H&M:s Conscious Actions. Målet är att se till att inga plagg hamnar på soptippen, liksom att minska användandet av naturresurser. Detta kan uppnås genom ett slutet textilkretslopp där uttjänta kläder kan återanvändas och återvinnas för att skapa nya textilfibrer och därmed nya produkter. Genom att återvinna en enda T-shirt kan man spara 2 100 liter vatten – tänk då på vilken påverkan 1 000 ton kläder under World Recycle Week kan ha. Alla textilier tas emot – udda strumpor, gamla handdukar eller favoritklänningen med hål i. Ingenting är för slitet, trasigt eller använt för att kunna få ett nytt liv.

För mer information om klädinsamlingen och arbetet med att sluta modets kretslopp vänligen besök: www.hm.com/garmentcollecting

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093