Klädjätte initierar världsomspännande återvinnings-vecka

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

H&M och artisten M.I.A. samarbetar för att samla in 1 000 ton kläder under World Recycle Week 18–24 april.

H&M och artisten M.I.A. går samman för H&M:s senaste globala initiativ, World Recycle Week, med en ny musikvideo och en omfattande och global klädinsamlingsaktivitet. Under den här perioden har H&M som mål att samla in 1 000 ton använda eller uttjänta kläder från kunder över hela världen i drygt 3 600 butiker. Initiativet är en del av H&M:s målsättning att sluta modets kretslopp, där använda plagg kan återvinnas för att skapa återvunna textilfibrer och nya produkter. För att öka medvetenheten har M.I.A. spelat in en ny och exklusiv musikvideo för H&M som belyser den miljöpåverkan som är följden av att textilavfall slutar på soptippar runt om i världen. Videon har premiär den 11 april på hm.com.

Klädinsamlingen på H&M är ska vara enkel, lättillgänglig och kan ha stor inverkan. Sedan 2013 har kunder haft möjlighet att lämna in sina använda eller uttjänta kläder och textilier, oavsett märke och skick, i samtliga H&M-butiker. Som tack för sitt engagemang ger H&M en rabattkupong som kan användas i butik. Sedan lanseringen har H&M samlat in över 25 000 ton kläder och för två år sedan började H&M sälja de första plaggen tillverkade av återvunna textilfibrer.

För att uppmärksamma World Recycle Week kommer bloggare och karaktärer från M.I.A.:s musikvideo att spela in videoklipp som visar plaggen de tänker återvinna genom H&M:s klädinsamling. Det blir alltså motsatsen till haul-videoklipp där man visar upp plagg man just har köpt. Gör dina egna videoklipp med hjälp av hashtaggen #HMrehaul, ta sedan med dig plaggen till närmaste H&M-butik och bli en del av en global moderörelse med målet att göra textilåtervinning till en naturlig del av klädernas livscykel.

Som en avslutning på World Recycle Week bjuder H&M Sverige in till ”Fashion Transformation Day”, en dagsfest i det mer hållbara modets tecken, den 23 april på Nobelberget, Sickla i Stockholm. Under dagen kommer besökare bland annat kunna ta del av Fashion Talks som hålls i samarbete med Association of Swedish Fashion Brands där modeskribenten Emilia de Poret och Natalia Brzezinski, VD för Symposium Stockholm, leder samtal på temat hållbart mode med flera spännande deltagare. Det kommer även att finnas en pop up-butik med produkter gjorda av återvunnet material skapade av designstudenter på Beckmans Designhögskola samt Remake, Stockholms Stadsmission. Utöver det kommer besökarna bland annat kunna ta del av utställningar, en mer hållbar matmarknad och välkända DJ:s. M.I.A. avslutar Fashion Transformation Day storslaget med en intim spelning på Nobelberget. Syftet med Fashion Transformation Day är att öka medvetenhet samt inspirera till att förändra vanor och beteenden för en mer hållbar modeframtid.

Att skapa ett slutet kretslopp är ett viktigt hållbarhetsåtagande inom ramen för H&M:s Conscious Actions. Målet är att se till att inga plagg hamnar på soptippen, liksom att minska användandet av naturresurser. Detta kan uppnås genom ett slutet textilkretslopp där uttjänta kläder kan återanvändas och återvinnas för att skapa nya textilfibrer och därmed nya produkter. Genom att återvinna en enda T-shirt kan man spara 2 100 liter vatten – tänk då på vilken påverkan 1 000 ton kläder under World Recycle Week kan ha. Alla textilier tas emot – udda strumpor, gamla handdukar eller favoritklänningen med hål i. Ingenting är för slitet, trasigt eller använt för att kunna få ett nytt liv.

För mer information om klädinsamlingen och arbetet med att sluta modets kretslopp vänligen besök: www.hm.com/garmentcollectingHåll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Guinnessrekord promotar återvinning

Hedersomnämnande för unik återvinningstjänst

Utrustning som har framtiden för sig

Labotek Nordic AB, har etablerat samarbete med Pure Loop, ett systerbolag till Erema.

EU försenar återvinning av plast för livsmedelskontakt

EU-kommissionen har inte prioriterat att godkänna återvinningsprocesser för plast i kontakt med livsmedel. Näringslivet uppmärksammar att detta hindrar den cirkulära ekonomin.

Regeringen bör se över ”jämförligt avfall”

Låda ersätter påsar och kassar

Många villiga att panta saftflaskor

Arkiv

Nominera ”Årets Avfallsbehandlare”

Onlineexperter ska minska Europas matavfall

EU-projektet Refresh lanserar ett digitalt nätverk som samlar matavfallsexperter från hela Europa.

3

De slopar 170 miljoner fruktpåsar av plast

Ger Putin råd om avfallshantering….

H&M bränner kläder

Granska granulatet

Många positiva till plastförbud

Avlopp en guldgruva?

Explosion i Halmstad

Framtidens regioner behöver biogas

I morgondagens hållbara städer och regioner måste cirkeln slutas och biogasens värdekedja nyttjas fullt ut.

Företag slänger utrustning för miljarder

1

Liselotte Lööf kommenterar sopproblem

I förra veckan uppmärksammade vi de problem som uppstått i Stockholm i samband med byte av entreprenör för sophämtningen den 1 oktober.

ÅI-vd till samverkansprogram

Centern beslutade om producentansvar och återvinning

Lyckad återvinning av gips

Nominera ”Årets Återvinningskommun”

Miljöteknikexport kräver samverkan

Danderyd bäst på matavfall

Studenter vill lära mer om svensk återvinning

Magnus Carlson återvinner "The Burden"

Nya sopproblem i Stockholm

Forskningspengar för batteriåtervinning

Svenska bolag på topp tio för hållbar bomull

Nytt insamlingssystem i norr

Plaståtervinnare i konkurs

Skara Sommarland tar krafttag mot matsvinn

Prisas för metod göra bioaska till gödsel

Retursystem minskar mängden byggavfall

Första spadtaget för ny ÅVC

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104