23948sdkhjf

Slutrapport för minskat matsvinn klar

Det var 2012 som Livsmedelsverket fick i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket arbeta för minskat matsvinn. Nu har myndigheterna överlämnat sin slutrapport till landsbygdsministern.
Varje år slängs 54 kilo ätbar mat och dryck per person, som hade kunnat konsumeras om det hade hanterats annorlunda. Minskat matsvinn innebär mer pengar i plånboken för konsumenten, minskad miljöbelastning och ett bidrag till den globala livsmedelsförsörjningen.

- Att producera mat som sedan slängs eller går förlorad anser jag vara ett enormt resursslöseri med jordens resurser. Idag går en tredjedel av all producerad mat i världen till spillo varje år. Det är ett problem som uppstår i alla led i produktionskedjan, från primärproduktion till konsument. Vi bär alla ett ansvar, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s). För att möta de globala miljö- och klimatförändringarna som vi står inför i en värld som kommer att växa från sju till nio miljarder fram till 2050 och för att nå FN:s hållbarhetsmål om halverat matsvinn till 2030 behövs en resurseffektiv och hållbar livsmedelssektor i Sverige. Jag ser fram emot att ta del av rapporten och förslagen om en väg framåt. Jag ser också att insatser för minskat matsvinn ingår i arbetet med att ta fram en nationell livssmedelsstrategi, säger han.

Uppdraget har haft fem huvudområden, bland annat att analysera möjlighet och hinder för svinnminskande åtgärder och att sprida information. Läs mer om rapporten och ladda ner den på www.livsmedelsverket.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078