23948sdkhjf

Fastighetsnära insamling ger resultat

En analys av sammansättningen av avfallet som samlas in via flerfackskärl har genomförts av Mölndals stad. Resultatet visar att mängden avfall som går till förbränning minskar och att mer sorteras ut till återvinning.
Innan man införde fastighetsnära insamling med flerfackskärl för en- och tvåfamiljshushåll producerade varje villahushåll cirka 16 kilo brännbart restavfall under en tvåveckorsperiod.

Nu är systemet med flerfackskärl infört i ett par områden vilket omfattar cirka 2500 fastigheter och under våren 2016 kör nästa område igång och då kommer systemet omfatta cirka 5000 fastigheter.

En nyligen gjord plockanalys där Mölndals stad tittade på sammansättningen på över 500 kilo avfall från flerfackskärl, visar att mängden brännbart restavfall nu är nere i cirka sex kilo per villahushåll under en 14 dagarsperiod.

- Det finns fortfarande cirka tre kilo matavfall, förpackningar och tidningar av de totala sex kilona som går att sortera ut, men nedgången är fantastisk, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg på tekniska förvaltningen.

Totalt för Mölndal så minskade mängden brännbart restavfall med cirka två procent från strax över 13 000 ton år 2014, till 12 600 ton år 2015. Mängden matavfall ökade med cirka 18 procent från 1500 ton år 2014 till över 1700 ton år 2015.

- Vi är även glada för att det knappt fanns något farligt avfall i det brännbara restavfallet. Hushållen som har flerfackskärl gör ett riktigt bra jobb med sorteringen så vi riktar ett stort tack till alla mölndalsbor som sorterar sitt avfall. Eftersom varje Mölndalsbo slänger cirka 550 kilo avfall varje år så är ju varje individs beteende viktigt, sorterar man så märks det, menar Svendsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078