23948sdkhjf

Vi pantar mer än någonsin

I Sverige pantar vi mer och mer för varje år och enligt färsk statistik från Returpack satte vi under 2015 nytt rekord. I snitt pantade vi 171 burkar och PET-flaskor per person. Året innan var snittet 169 stycken. Totalt återvann vi cirka 1,69 miljarder förpackningar vilket motsvarar en energibesparing på 325 miljoner kWh.
– Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Dels har vi blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar samt finns på turistorter, badstränder och festivaler.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas ”nudging” som innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater som vi testar på ett antal platser runt om i landet, säger Katarina Lundell.

Genom att tillverka en ny burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt, görs en stor insats för miljön. Materialet i en aluminiumburk kan återvinnas i oändlighet och man sparar 95 procent energi jämfört med att använda ny råvara. Den energi som vi tillsammans sparade förra året genom att panta burkar och PET-flaskor, motsvarar 325 miljoner kWh vilket räcker till att värma upp 25 000 villor under ett helt år.

Under 2015 återvann vi cirka 1,69 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109