23948sdkhjf

Kommuner i pilotprojekt för att förebygga avfall

Tre kommuner, Ystad, Helsingborg stad och Gästrike Återvinnare, ska delta i ett pilotprojekt för att förebygga avfall. Man ska i samarbete med Avfall Sverige testa en metod, där man mer kreativt och strukturerat arbetar med förebyggande än vad som idag är brukligt. 
Att arbeta systematiskt med att förebygga avfall medför minskade miljöpåverkan och kan också medföra minskade kostnader, bättre arbetsmiljö och bättre kvalitet i verksamheten.

Deltagarna kommer också få tillgång till coachning och ha erfarenhetsutbyte under projektets gång.

Metoden innebär att hela produktkedjan tas med i planeringen och det i sin tur kräver dialog och samverkan mellan de olika förvaltningarna i kommunen och mellan bolag. Det var 2015 som Marla Miljödialog tog fram en metodbeskrivning åt Avfall Sverige för att förebygga avfall i kommunal verksamhet.

- Till skillnad från många andra projekt för att förebygga avfall är den här metoden inriktad på själva arbetsprocessen. Den syftar till en verksamhetsutveckling där kommunerna arbetar mer systematiskt än idag och skapar nya beteenden och rutiner, säger Åsa Lindskog, Avfall Sverige.

Syftet med projektet, som kommer pågå ett år, är att utveckla metoden, synliggöra framgångsfaktorer och fallgropar samt skapa goda exempel på förebyggande av avfall.

- Projektet kommer att bli en väldigt spännande utmaning, säger Lotte Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten och den som kommer arbeta med projektet i Ystad kommun. Jag tror att många kommuner kommer att följa Ystad i detta projekt, eftersom förebyggande av avfall är på alla läppar idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078