23948sdkhjf

Sorteringskärl som ska underlätta återvinning invigda

Igår visades de upp och invigdes, de nya källsorteringskärlen som ska göra det lättare för stockholmarna att återvinna. Kärlen invigdes igår på Komstfacks vårutställning. I sommar kommer en av modulerna att placeras i Skärholmen.
Examensarbetet består av två varianter av källsorteringsmoduler. Den ena varianten är egendesignad källsorteringsstation där prototypen är i papp, och omdesignade moduler från Big Belly som klarar utomhusklimat och som under vårutställningen står utanför Konstfack.

Källsorteringsmodulerna har en design med ett annorlunda formspråk än de vanliga. Tanken är att det ska finnas en likhet mellan kärlet och skräpet som ska slängas i det. Det ska leda till att fler sorterar sitt skräp i rätt behållare.

Emelie Forsmark, som studerat industridesign på Konstfack, skriver så här om sitt examensarbete:

"Borde inte en tunna som ska innehålla metall skilja sig i formspråk från en tunna som ska innehålla papper? Går det kanske till och med att visa vad tunnan ska innehålla utan att använda text och bild?".

- Vilket inn0ovativt sätt att underlätta att återvinna! Det kommer vara lätt att kasta rätt, säger Jessica Jormtun, (mp), ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

- Det här är ytterligare ett sätt för att göra återvinningen på stan enklare för stockholmarna. Vi provar just nu både källsortering i parker och solcellsdrivna kärl som komprimerar innehållet så mer får plats och området runtomkring inte blir skräpigt, sade trafikborgarrådet Daniel Hellsten (mp).

Det är trafikkontoret i Stockholms stad som har hyrt källsorteringsmoduler från Big Belly som studenten formgett olika designer på. efter vårutställningen kommer modulen att stå utplacerad i Skärholmen, troligen nära centrum, under sommarhalvåret. Stockholm stad ser möjligheter att använda liknande moduler för att underlätta att man sorterar sitt skräp rät. Källsorteringsmodulerna behöver dock följa den svenska rekommendationen, som Stiftelsen Håll Sverige Rent arbetar med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063