23948sdkhjf

Återvinningsprojekt för sällsynta jordartsmetaller

Idag återvinns inte sällsynta metaller ur din dator, mobil eller andra produkter. Därför vill nu Stena Metall, genom sitt medverkande i REE4EU (ett nytt EU-projekt) sikta på att hitta nya hållbara sätt att återvinna dessa metaller.
Jordartsmetaller såsom neodym och dysprosium, som finns i din laptop eller smartphone återvinns idag inte. Men de hade behövts göra det för att få dem att räcka till morgondagens produkter. Några hållbara metoder finns idag inte inom EU. REE4EU är ett projekt som finansieras av EU-kommissionen via Horizon 2020, och där målet är att utveckla nya hållbara metoder.

- Vi söker nya metoder för att förbättra tillgången till denna typ av metaller, säger Christer Forsgren, teknik- och miljöchef i Stena Metallkoncernen. Kasserade mobiler och andra elektroniska produkter läggs ofta undan i skrivbordslådor, eller ännu värre, slängs i soporna och går till förbränning,, där metaller är förlorade för alltid, säger han.

Kina dominerar världens tillgångar på sällsynta jordartsmetaller samt även produktionen. EU har aviserat att en brist på metallerna kan påverka industrin negativt och till och med hindra utvecklingen av ny grön teknik.

Forskningsprojektet REE4EU är fokuserat på implementering, pilotanläggningar och kommersiellt gångbara lösningar. Ett större antal företag, akademier och återvinningsbolag är involverade i projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063