23948sdkhjf

Ny metod kan utvinna salt ur flygaska

Ragn-Sells har nu tillgång till en metod som utvinner rena salter ur så kallad flygaska. Flygaska bildas vid förbränning, och askan från avfallsförbränning klassas ofta som farligt avfall. En del av den deponeras i Sverige men stora mängder exporteras och används för att fylla gamla gruvor. Med den nyutvecklade  metoden kan bolaget ge saltet nytt liv och minska sin miljöpåverkan, menar man.
I den nya patenterade metoden, som kallas Ash2Salt, tvättas flygaskan med vatten och ur tvättvätskan utvinns de rena salterna kaliumklorid, kalciumklorid, natriumklorid och ammoniaklösning. Efter processen har mängden aska minskats och kan deponeras på ett enklare sätt. Salterna kan återanvändas på olika sätt i samhället. Bland annat anses växtnäringsämnet kalium idag vara en kritisk icke förnybar resurs som nu kan recirkuleras tillbaka till lantbruket.

Avfallet slipper också deponeras, onödiga transporter kan därmed undvikas och det renade saltet får nytt liv som gödselmedel eller vägsalt här i Sverige.

- Vi är glada över att återigen ha lyckats förvandla ett linjärt avfallsflöde till ett mer cirkulärt resursflöde. Nu planeras en anläggning för den nya processen på Högbytorp i Bro utanför Stockholm, som beräknas kunna stå klar 2019-2020, säger Ragn-Sells utvecklingschjef Anders Kihl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063