23948sdkhjf

Ekogas bygger biogasanläggning

Gästrike Ekogas har sedan starten 2010 haft en långsiktig plan att utveckla en regional biogasproduktion. Nu är såväl tillstånd som viktiga delar i upphandlingen klara och byggnation påbörjas redan nu i sommar av Forsbacka Biogas, den nya biogasanläggningen på Forsbacka deponiområde.
- I biogasanläggningen kommer vi att omvandla energi från matavfall till ett fordonsbränsle och biogödsel. genom detta sluter vi ett kretslopp samtidigt som vi kan ersätta bensin och diesel med en miljövänlig biogas och lantbruket får tillgång till ett KRAV-märkt biogödsel, säger Håkan Jönsson, vd för Gästrike Ekogas.

Forsbacka Biogas, som kommer att driftsättas september 2017, har tillstånd att röta upp till 30 000 ton organiskt avfall per år och kommer att kunna producera 2,7 miljoner normalkubikmeter, vilket innebär en ökning av den lokala biogasproduktionen med 400 procent. Merparten kommer vara det matavfall som sorteras i hushållen och samlas upp av Gästrike Återvinnare i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo samt Älvkarleby.

- Det är glädjande att det arbete som alla våra hushåll lägger ner i att källsortera nu tar oss ytterligare ett steg mot ett fossilfritt samhälle, säger Gästrike Återvinnares förbundsdirektör Thomas Nylund.

Produktionen av biogas kommer motsvara drivmedel för cirka 2300 personbilar som kör 1500 mil per år. Det motsvarar 3 400 000 mil per år vilket innebär en koldioxidminskning med 4 400 000 kilo per år.

Forsbacka Biogas kommer att producera cirka 16 000 ton biogödsel i flytande och fast form. Det kommer att certifieras för ekologisk odling och därmed ge lantbrukare i regionen ytterligare ett högkvalitativt gödningsmedel.

Under själva byggtiden kommer allt matavfall att transporteras för biologisk behandling till en annan biogasanläggning, vilken det blir avgörs i juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078