23948sdkhjf

Norrländskt avfall hamnar fel

Efter att fem norrländska kommuner analyserat 12 ton hushållsavfall, konstateras det att farligt avfall ofta hamnar fel och att hushållen slarvar med källsortering, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.
En gemensam plockanalys av tolv ton hushållsavfall genomfördes i Boden, Piteå, Luleå, Kalix och Älvsbyn.

- Att sortera matavfall borde vara väldigt enkelt, men tyvärr är det så att en tredjedel av allt matavfall hamnar i kärlet för brännbart. Jag tycker att alla borde kunna sortera matavfall, säger Erika Lundström, miljö- och kvalitetschef vid Luleå Renhållning, till SR P4 Norrbotten.

Hela 39 procent av det som slängs i de kärl som är avsedda för brännbart restavfall är förpackningar och tidningar som hade kunnat materialåtervinnas, visar undersökningen bland annat.

- Det är både en kostnad för renhållningskollektivet, men det är också ett slöseri på material. Både kartonger och tidningar kan återvinnas upp till sju gånger, säger Tommy Johansson, miljöingenjör vid Kalix kommun.

Bland det brännbara avfallet hittades också 0,5 procent farligt avfall, såsom batterier och lampor. Under ett år skulle det motsvara totalt 781 000 batterier och 693 000 lampor i de fem kommunerna.

Källa: Sveriges Radio P4 Norrbotten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094