23948sdkhjf

Utredning kring förbränning av avfall

Regeringen vill utreda behovet av att införa skatt på förbränning av avfall. Utredningen ska också kopplas till EU:s system för handel med utsläppsrätter. Till utredare har man utsett kammarrättslagman Petter Classon, och hans uppdrag ska redovisas senast 1 juni 2017.
Utredningen ska göra en grundläggande analys av förutsättningarna för avfallsförbränning i Sverige. I detta ingår också att analysera hur avfallsförbränning och avfallsimport påverkas av de ekonomiska styrmedel som finns nu, rådande EU-reglering och branschspecifika förhållanden. Analysen ska också belysa hur avfallsförbränningsanläggningar påverkas om de inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter efter 2020.

- Vi ser fram emot att samarbeta med utredaren. Kommittédirektiven är omfattande och vi välkomnar en bred analys som kan bidra till att förmedla fakta kring styrmedel och bränsleförsörjning i ett större perspektiv, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Regeringen skriver också att om utredningen kommer fram till att det är lämpligt att införa en skatt, annat ekonomiskt styrmedel eller att förändra ett befintligt ekonomiskt styrmedel, ska man också lämna ett författningsförslag till utredningen.

Sverige har haft skatt på förbränning av avfall, den infördes 2006 men avskaffades några år senare för att man då tyckte att den inte varit tillräckligt effektiv. Men förutsättningarna har ändrats efter det, Sverige är idag en av Europas största importörer av avfall, och det mesta av det eldas upp i förbränningsanläggningar, som blir till el och värme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063