23948sdkhjf

Offensiva och innovativa samverkansprogram lanseras

Regeringen har nu lanserat sin gemensamma kraftsamling för att bemöta viktiga samhällsutmaningar. Det är fem strategiska samverkansprogram som lanseras, varav ett handlar om cirkulär biobaserad ekonomi och ett anat om smarta städer.
Genom nya innovativa sätt att göra affärer, producera, resa, bo, leva, kommunicera, tillvarata och bevara jordens resurser och ekosystem ska nya arbetstillfällen, bättre hälsa, välfärd och jämställdhet skapas och upprätthållas, menar regeringen.

De fem samverkansprogrammen är:

* Nästa generations resor och transporter

Genom digitalisering, nya drivmedel och miljövänligare transportslag kan Sverige minska sin klimatpåverkan och öka exporten.

* Smarta städer

Genom innovativ miljö- och klimatteknik, smarta elnät och digitalisering förbereder vi den framtida urbana miljö som kommer vara hem för en stor del av Sveriges framtida invånare.

* Cirkulär biobaserad ekonomi

Genom en biobaserad ekonomi ska biobaserade produkter användas för att ersätta fossila produkter. Förnybar skogsråvara som biobränsle kan användas och ersätta fossila bränslen. Den cirkulära ekonomin innebär att främja en resurseffektiv återanvändning och återvinning av produkter och material.

* Life Science

Genom nya innovativa läkemedel, vårdmetoder, och ny medicinsk och digital teknik kan en framtid med en åldrande befolkning, nya hot i form av smittspridning och pandemier samt antibiotikaresistens bemötas.

* Uppkopplad industri och nya material

Genom nya hållbara material, molntjänster, robotik och additiv tillverkning står vi redo inför den fjärde industriella revolutionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062