23948sdkhjf

Gaia beviljas EU-medel gällande eget biomaterial

Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials AB, Båstads Kommun och NSR har i partnerskap erhållit 30 miljoner kronor i EU-medel inom LIFE-programmet.


Pengarna har beviljats för att visa hur fossilbaserade och energiintensiva plast- och förpackningsmaterial kan ersättas med Gaias egenutvecklade förnyelsebara, nedbrytningsbara och komposterbara material Biodolomer.


I projektet ska material produceras för att därefter valideras i fyra olika kommersiella referensprodukter. Detta för att kontrollera att det kommer att vara möjligt att genomföras inte bara i Sverige utan inom hela den europeiska plast- och förpackningsindustrin.


Materialet i fråga är förnybart, nedbrytbart, komposterbart och konverterbart till bioenergi.


Ett syfte på lite längre sikt är att skapa ett fossilfritt samhälle, där Båstads kommun vill gå i bräschen genom att följa regeringens direktiv att Sverige skall bli det första fossilfria landet i världen.


– Vi ser fram emot att kunna bidra till en bättre miljö med våra produkter och att EU-Life intresserar sig för vår utveckling av biomaterial visar på en stor vilja till smarta investeringar i syfte att nå fossilfria samhällen, säger Åke Rosén, GAIA BioMaterials.


Region Skåne har sedan tidigare genomfört en innovationsupphandling för att minska utsläppen av skyddsförkläden. Gaia, som har tagit fram ett miljöanpassat förkläde som reducerar koldioxidutsläppen med 250 ton per år, vann denna upphandling, skriver företaget i ett pressmeddelande.


Källa: Plastforum.se

Foto: Malin Folkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094