23948sdkhjf

Komposten startade den cirkulära ekonomin



Jag och frun höll i helgen på mycket med att rensa i trädgården, klippa gräset, planera för en rejäl häckklippning, rensade ogräs, jagade myror (!), trimmade, planterade och gjorde allmänt vårfint i vår lilla radhusträdgård.

Genast uppstår en massa trädgårdsavfall, sådant som naturligtvis ska återvinnas till matjord och annat nyttigt för oss boende i närområdet. Det blev mycket avfall som kördes i skottkärra till den uppsamlingsplats på närliggande gård som finns för just trädgårdsavfall. En jättehög har samlats däri sedan nästan alla i grannskapet klippt såväl häckar som gräsmattor. Det fick mig att fundera på kompost. Man har ju i årtionden tagit tillvara på det naturen har gett. Och jag tänker att komposten måste ju varit den första uppfinningen inom avfalls- och återvinningsområdet som verkligen inledde och startade den cirkulära ekonomin?

I vårt bostadsområde lägger det kommunala bostadsbolaget varje år ut en stor hög jord, som är tillverkad av det trädgårdsavfall som genererats i området från föregående år, och där det är fritt fram att gå och hämta vid behov för påfyllning i sina rabatter eller liknande,.En bra tanke och handling och en konkret sak som verkligen visar på att det återförs material och nytta till oss boende.

Genom att man tar tillvara trädgårdsavfallet och återför det i form av matjord så sluter man kretsloppet, men än viktigare, man sänder en signal om att det blir verkligen något annat av det som vi bara sett som löv, kvistar, gräsklipp och blomrester.

Apropå cirkulär ekonomi, så är det temat på den heldagskonferens vi på Recycling arrangerar den 21 juni i Båstad. Temat är ”Cirkulär ekonomi ur en avfallsentreprenörs ögon”. Talare märks från bland andra Konkurrensverket, Ragn-Sells, Avfall Sverige, NSR och Återvinningsindustrierna. Om du inte redan anmält dig så gör det redan idag: www.entreprenorsveckanbastad.se

Missa inte heller att anmäla er till Recycling Cup: www.recyclingcup.se , som spelas i Västervik den 24 augusti.

Hoppas vi ses i Båstad och sedan blir det välförtjänt semester! Trevlig sommar önskar vi på Recycling!

Martin Dyberg

Chefredaktör

Recycling
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062