23948sdkhjf

Kommunalt insamlingssystem av avfall förhindras?

I en interpellationsdebatt i förra veckan i riksdagen sade nytillträdda miljöministern Karolina Skog att miljömålen står i fokus när systemet för insamling och återvinning ska utvecklas. Miljöministern framhöll att regeringens mål är en "tydlig och stabil lösning som håller över tid" och för att klara målen till år 2020 menade hon att det krävs ett "rationellt system som klarar en hög ambitionsnivå". 
- Jag välkomnar att regeringen nu äntligen lyssnar på branschen och riskdagen och backar från planen att skapa kommunala insamlingsmonopol för förpackningar och tidningar, säger Kristina Yngwe (C), vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

2014 aviserade dåvarande regering och miljöminister Lena Ek om skärpningar av mål för insamling och återvinning av tidningar och förpackningar. Kraven skärptes också för bättre service till hushållen och man skulle ge större inflytande för kommunerna. Men nuvarande regering meddelade redan i regeringsförklaringen att man ville riva upp detta beslut och utreda frågan på nytt, vilket nu gjorts av Mia Torpe.

- Vi välkomnar en pragmatisk syn på hur systemet utformas där miljömålen sätts i fokus. Det innbeär att såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska perspektiv måste samspela liksom en utveckling i samverkan mellan de tydligaste aktörerna på området, det vill säga vi i näringslivet och kommunerna, säger Kent Carlsson, vd för FTI i en kommentar.

Det var i ett interpellationssvar på fråga från Gunilla Nordgren (M) som miljöministern betonade att regeringen inte avser gå vidare med den senaste utredningens förslag att via förordningsförändringar och i strid med riksdagsmajoriteten genomföra en kommunalisering. Istället vill man sluta "breda och långsiktiga och tydliga överenskommelser".

- Nu ser vi fram emot ett konstruktivt och resultatinriktat arbete för att lägga år av utredande bakom oss. Regeringens höjda mål ska nås redan från år 2020 och då krävs den tydlighet som miljöministern betonade i debatten, säger Kent Carlsson vidare.

- Jag ser fram emot att regeringen fokuserar på att genomföra de skärpningar av insamlings- och återvinningsmål som beslutades om redan 2104, och visar en ny vilja att diskutera frågan med oss. Me dden utgångspunkten kan vi säkert hitta en långsiktig lösning. Producenterna behöver förbättra och investera i sina system men för det krävs långsiktiga spelregler. Då kommer både service och miljöresultat förbättras, menar Kristina Yngwe i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande kommenterar Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige, miljöministerns besked:

– Miljöministerns besked under interpellationsdebatten är väntat. Den utredning som lämnades av Mia Torpe i mars var inte komplett med förordningsförslag och det återstår en hel del frågor att klarlägga kring finansieringen med mera. Avfall Sverige tolkar ministerns besked som att regeringen fortsätter att bereda ärendet, säger Weine Wiqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078