23948sdkhjf

Robot tar hand om farligt avfall

Nu har den första automatiska miljöstationen öppnat på Torkel Knutssonsgatan i Stockholm. Automatisk miljöstation är en innovation av Stockholm Vatten som gör det enklare och ökar tillgängligheten för stockholmare att slänga farligt avfall, exempelvis målarfärg, nagellack och glödlampor. Den är helt automatiserad och öppen dygnet runt året runt.
Utifrån ser miljöstationen ut som ett litet plåthus, men inuti döljer sig avancerad teknik. För att lämna farligt avfall öppnar du luckan genom sms eller QR-kod. Avfallet ställs i en låda, vilken tas om hand av en robot som ställer lådan på en hylla. Inne i den automatiska miljöstationen finns plats för en stor mängd lådor som roboten håller ordning på. När den börjar bli full larmar den själv till entreprenören. Avfallet töms genom samma lucka, dit roboten flyttar en fylld låda i taget.

- Det ska vara enkelt att lämna sitt avfall på ett miljövänligt sätt i Stockholm. Därför behövs det ett helt batteri av åtgärder för smidigare återvinning. Vi ska ha fastighetsnära insamling, mobila miljöstationer som hämtar avfall och som här, automatiska stationer som tar emot stockholmarnas farliga avfall dygnet runt. Det här är bara den första av flera automatiska stationer som vi kommer öppna i Stockholm, säger Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholm.

- Vi planerar att placera ut automatiska miljöstationer i områden där många människor bor och har tillgång genom lokaltrafiken. I år blir det på Torkel Knutssonsgatan på Söder och vid Kista Centrum,, säger Peter Nyström, enhetschef för återvinningscentraler och farligt avfall på Stockholm Vatten.

Under utvecklingen av den automatiska stationen har säkerheten varit i fokus. Den som lämnar farligt avfall kan inte komma i kontakt med det som lämnats av andra. Den som tömmer är aldrig inne i stationen utan får ut en avfallslåda i taget som denne har särskild utbildning i att hantera. Inne i stationen finns en automatisk brandsläckare också.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.107