23948sdkhjf

Tre Sysav-stipendiater utsedda

Det sydskånska avfallsbolaget Sysav delar varje år ut stipendier på upp till 50 000 kronor för uppsatser inom området återvinning och avfallshantering. I år belönades tre studenter.
Den första stipendiaten är Johan Sandström, Miljövetarprogrammet, Lunds universitet, som i sitt arbete teoretiskt har testat hur väl ett småskaligt reningsverk uppbyggt av containrar kan rena lakvatten från landets deponier. Resultaten från studien visar att systemet teoretiskt kan fungera och på så sätt skydda människor och miljö från förorenat lakvatten.

Den andra stipendiaten är Ida Arvidsson, Miljö- och energisystem vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola. Hon har tittat på mätmetoder för utsläpp av deponigas och passiva gashanteringssystem. När avfall på deponier bryts ner bildas en gasblandning som innehåller främst koldioxid och metan. Metanet är en stark växthusgas och bidrar till klimatförändringar och syftet med studien var att studera hur metangas släpps ut och hur dessa utsläpp kan mätas och reduceras.

Sara Pettersson, Miljö- och energisystem vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola tilldelades det tredje stipendiet. Hon har i sin uppsats studerat hur mycket mat som skänks av livsmedelsbranschen till matbanker och andra organisationer, för att komma behövande till nytta istället för att kastas. Livsmedelsbranschen står för en betydande del av matsvinnet och därmed landets klimatpåverkan och studien visar att det finns potential för matbanker och liknande initiativ att i större utsträckning minska svinnet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062